En magisk väntan

KULTUR. När en festival stundar så innebär det alltid väntan på ett av de vanligaste problemen: Hur skall man egentligen kunna hålla kontakten med omvärlden?

På vårt campingområde så var svaret att hijacka ett elskåp och ladda mobiler, kameror och batterier. Detta inträffade ungefär en gång om dagen för oss med dåliga livstider på våra batterier. För att undvika tristessen under tiden vi väntade så hittades diverse sysselsättningar på, en av dagarna underhöll Jimmy Harmin oss med lite trolleri och korttrick. Jag passade på att ställa några snabba frågor till campingens alldeles egen trollkarl.

Jimmy är en kille på tjugo jordsnurr från Falun, staden där man måste vara tjugo för att köpa folköl och där det ständigt är lite kallt. Han jobbar på ett demoleringsföretag och har en förkärlek för att testa på att tillverka explosiva ämnen (dock inte i terrorist/bomb-mängder är han noga med att tillägga). Och så självklart, inte glömma det viktiga nu Jillie … han är en amatörtrollkarl med syftet att roa.

På frågan varifrån tricken kommer så var svaret lite här och var, några kommer från tv-program och andra från vänner som lärt ut. Det mesta är upplockade från andra med kunskapen, andra magiker har varit till stor hjälp. Men en del trick är framimproviserade och egenskapade, det handlar om att pröva sig fram och funkar det så … ja, då funkar det. De flesta av Jimmys trick involverar en kortlek och det avverkas en hel del av dem, vilket vi märkte vid ett trick där det skall skrivas med stor tuschpenna på kortet och sen rivas i bitar för att återuppstå. Ett sånt trick gör det lite svårt att direkt efter försöka sig på ett trick som innehåller matematik, för där behövs minsann varje kort i leken. Det innebär att han nästan alltid har med sig minst en tre stycken kortlekar när det vankas tillfällen där lite trolleri kan liva upp stämningen – såsom festivaler, vi vågar inte ens fråga hur många kortlekar som gömmer sig i hans tält mitt på campingen.

Vilket är ditt favorittrick att köra?

– Jag har inget favorittrick sådär utan det handlar mer om att göra något oväntat och helst improviserat. Det brukar bli bäst när det är roligt folk i närheten och där är festivaler perfekta, att alkohol är inblandat i bilden gör det ännu roligare, det blir fler misslyckade trick men det är det ingen som bryr sig om utan det handlar om en blandning av att få människor att förvånas och skratta. Komiken är aldrig att underskatta.

Vi fortsätter att förundras över vissa av tricken Jimmy kan visa oss, det blev många ”Men? Sådär skall du inte kunna göra, jag kollade ju varje sekund. Du måste fuskat, men hur?” Med det var också sista frågan innan vi vandrade vår väg skriven:

Kan du avslöja hur du gör några av dina trick?

– Haha! Nej, jag skulle inte tro det. En magiker avslöjar aldrig sina hemligheter. Antingen ser man det första gången eller så kommer det för alltid vara ett mysterium, och mysterium är till för att bevaras.


Publicerad på UM - 090909

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin

This is me
Namnet är Jillie. En eventuellt framtida ekonomistudent som tillbringar sin tid på Max och med soverier, försöker hinna med att krama på finaste fästmannen också.

Om du vill ha kontakt med mig så är det bara att maila fotogenisk@hotmail.com